Deelmobiliteit krijgt steeds meer voet aan de grond in Zuidas

De druk op de openbare ruimte in Zuidas neemt toe, net als de behoefte aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen. Deelmobiliteit biedt hierin een efficiënt alternatief voor de eigen auto. Hoe deze ontwikkeling vorm krijgt in Zuidas, lees je in onderstaand artikel.

In Zuidas, waar ruimte beperkt is, wordt mobiliteit steeds meer een kwestie van efficiëntie, duurzaamheid en slim ruimtegebruik. Deelmobiliteit speelt daarbij een steeds grotere rol. Projectmanager Josefien van Reeuwijk richt zich sinds augustus 2024 op dit thema. Met vier jaar ervaring binnen het ruimtelijk domein zet zij zich in om deelmobiliteit in Zuidas verder te ontwikkelen.

Een groeiende Zuidas vraagt om slimme oplossingen
De drukte op de wegen en rond station Amsterdam Zuid neemt zichtbaar toe. Tegelijkertijd ontwikkelt Zuidas zich verder als een plek om te wonen, werken en leven. Dat vraagt om mobiliteitsoplossingen die de ruimte efficiënt benutten en bijdragen aan de leefkwaliteit. Deelmobiliteit biedt hierin een concreet alternatief voor de eigen auto. Door vervoermiddelen te delen, wordt niet alleen het autogebruik teruggedrongen, maar ontstaat ook meer ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Zo blijft de wijk bereikbaar én leefbaar.

Een netwerk van hubs als basis voor verandering
Binnen het Mobiliteitsplan Zuidflank Duurzaam Bereikbaar wordt gewerkt aan een netwerk van deelmobiliteitshubs. Dit zijn fysieke locaties waar verschillende vormen van deelvervoer samenkomen, zoals fietsen, scooters en elektrische auto’s. Voor 2025–2026 ligt de focus op het realiseren van circa twintig hubs op straat, het starten van pilots met inpandige hubs en het integreren van deelmobiliteit in nieuwe gebiedsontwikkelingen. Omdat de ruimte op straat beperkt is, wordt actief gezocht naar inpandige oplossingen, bijvoorbeeld in parkeergarages.

“Volgens een inpassingsstudie van Posad Maxwan is het op termijn nauwelijks nog mogelijk om extra hubs op straat te realiseren. Dit benadrukt het belang van tijdig inzetten op inpandige oplossingen, zoals parkeergarages, en het leren via pilots.”

Deelmobiliteit wordt dagelijkse praktijk
Steeds meer mensen in Zuidas maken gebruik van deelvervoer. OV-fietsen zijn vrijwel continu in gebruik en deelauto’s worden vaak ingezet voor zakelijke ritten buiten de stad. Daarmee groeit deelmobiliteit uit tot een herkenbaar en waardevol onderdeel van het mobiliteitsaanbod. Het bundelen van aanbieders op centrale plekken zorgt voor overzicht, gebruiksgemak en een net straatbeeld. Zo wordt deelvervoer toegankelijker voor bewoners, bezoekers en werknemers. De uitdaging is nu om tijdig te starten met pilots, zodat er ruimte is om te leren en te verbeteren. Zo ontstaat een toekomstbestendig netwerk van inpandige hubs.