Horeca & Retail overleg bij Lebkov druk bezocht door ondernemers

Het eerste Horeca & Retail overleg van 2023 zit erop. Veel horeca- en retail ondernemers waren naar Lebkov&Sons op Zuidas gekomen om te luisteren naar de uitgenodigde sprekers. Het was een informatieve en enthousiaste middag met inbreng van de Gemeente Amsterdam en een inspirerende presentatie van mixed-use strateeg Tony Wijntuin, eigenaar van WYNE Strategy & Innovation

Voor deze eerste editie had Hello Zuidas de Gemeente Amsterdam uitgenodigd. Wat zijn bijvoorbeeld de huidige horeca- en terrassenregels? En welke subsidiemogelijkheden zijn er vanuit de gemeente voor het MKB? Elsbeth Boer, beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid Gemeente Amsterdam en Rosita Roosblad, medewerker Flex & Economie bij Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuid waren aanwezig om hierover te praten.

Elsbeth gaf aan dat veel stadsdelen een eigen beleid op het gebied van horeca hebben: er zijn wel 450 bestemmingsplannen. Als ze kijkt naar Zuidas dan is de horeca en retail vooral overdag open. Die zaken vallen onder de meest lichte vergunning: open tot 01.00 uur doordeweeks en tot 03.00 uur in het weekend. Ze gaf aan dat er in de toekomst een nog 'lichtere' vergunning komt, waardoor ondernemers makkelijker een vergunning kunnen krijgen.
Inmiddels zijn de vergunningen voor de grotere corona terrassen ingetrokken. Mochten ondernemers hiervoor een vergunning willen, dan moet die opnieuw worden aangevraagd.

Subsidies

Rosita vertelde dat er in Stadsdeel Zuid verschillende subsidies beschikbaar zijn voor horeca en retail. "In de meeste wijken zijn ondernemers verenigd in een Bedrijven Investeringszone (BIZ), wat de ondernemers ontzorgt", meldde ze. De Gemeente ziet Hello Zuidas en Green Business Club (GBC) ook als een ondernemersvereniging die de subsidie voor deze groep mag aanvragen.
Ondernemers mogen zelf ook subsidie aanvragen, maar wel in groepsverband en gebiedsgericht (niet ter eigen commercie). Subsidie is 3.300 euro per activiteit en 15 euro per bijdragend lid. Olivier Otten haakte hierop in en gaf aan dat Hello Zuidas de verplichte E-herkenning heeft en kan helpen bij de aanvraag en het indienen van subsidies.

Na een korte kennismaking met gebiedsmakelaars Linda Schot en Adam Abidi was het tijd voor de volgende spreker.

Zwemmen in de Boelegracht

Hello Zuidas had horeca & retail expert Tony Wijntuin als special guest gevraagd te spreken. Exclusief voor deze bijeenkomst had Tony een bevlogen presentatie gemaakt waarin hij zijn prikkelende visie op Zuidas gaf.

De aanwezigen luisterden aandachtig naar zijn ideeën. "Zwemmen in de Boelegracht, viben in de club, hangen op het plein en hardlopen op het dak. Zomaar een paar dingen die ik heel graag zou willen op de Zuidas!", sprak hij het publiek toe.

Beachclub Gershwinplein

Volgens Tony moet Zuidas nadenken over haar positionering en van een Central Business District veranderen naar een Central Connectivity District. "Om in de toekomst leefbaar te blijven, zullen steden monofunctionele wijken moeten transformeren naar plekken waar veel verschillende functies samenkomen."
Hij kwam met prikkelende suggesties als een nachtclub op Zuidas, maar ook een tijdelijk museum in een leegstaand winkelpand en een beachclub op het Gershwinplein. "Een goede functiemix is aantrekkelijk voor ondernemers, eigenaren en gebruikers. Dit leidt tot meer bezoekers, duurzaam ondernemerschap en realistische huuropbrengsten."

Zuidas Bier

Jesse Gosse en Remco Kappelhof van Zuidas Bier brouwen al meer dan 10 jaar hobbymatig bier. Vanaf 2017 zijn ze, daarin geholpen door Hello Zuidas, gestart met Zuidas Bier. Dat voor corona in wel vijf smaken op wel 30 locaties binnen en buiten Zuidas werd verkocht. Het lag onder andere bij Albert Heijn en de Wine Boutique in de schappen en werd getapt bij Market 33, Crowne Plaza en Novotel. Door corona is alles stil komen te liggen. Op het overleg deden ze een oproep aan hun collega-ondernemers op Zuidas. "We zoeken betrokkenheid bij andere ondernemers en investeerders om gezamenlijk Zuidas Bier nieuw leven in te blazen. Alles ligt er; van de etiketten tot de receptuur."

Wie interesse heeft om samen met Jesse en Remco Zuidas Bier nieuw leven in te blazen, kan contact opnemen met Angela Ham via servicepoint@hellozuidas.com

 Rinske Berg van Hello Zuidas informeerde de aanwezige ondernemers dat juni 2023 dé maand wordt om de spits te mijden voor werknemers in Zuidas met ‘Find Your Jam’.  Het idee van deze actie is werknemers  te verleiden in de ochtend wat vroeger te komen en in de middag wat langer te blijven. "Zo laten we zien hoe leuk Zuidas is en hoe makkelijk het is om niet tijdens de spits te reizen." 

Na het overleg was het tijd voor een gezellige borrel. 

Gordana Todorovic (voorzitter van het Horeca & Retail Overleg) en Angela Ham (secretaris) van Hello Zuidas willen alle aanwezigen bedanken voor hun komst en speciale dank voor Grardie Akkerhuis van Lebkov&Sons voor het hosten van het overleg.

Het volgende Horeca & Retail Overleg staat gepland op maandag 4 september. We hopen jullie daar allemaal weer te ontmoeten. Tekst: Gordana Todorovic

Foto's: Gordana Todorovic, Angela Ham