’Station Amsterdam Zuid is het snelst groeiende station van Nederland’

Hoe gaat station Amsterdam Zuid er in 2036 uitzien? Dat was de centrale vraag tijdens de Hello Zuidas Member Meeting van donderdag 23 november. In het Novotel Amsterdam City kregen members een indruk van de ontwikkelingen rondom station Amsterdam Zuid.

Voor deze editie had Hello Zuidas de volgende sprekers uitgenodigd: van Zuidasdok: directeur Strategie & Omgeving, Nelleke Stelling, van NS Vastgoed: Manager Projecten NS Stations, Remco Dijkmans en van het GVB: Director Rail Infra a.i., Ryanne van der Eijk.

Toplocatie

Station Amsterdam Zuid is het snelst groeiende station van Nederland en hard op weg het een na grootste station van Amsterdam te worden. Om de huidige en toenemende reizigersstromen op te vangen, wordt het station flink uitgebreid. “Door Zuidasdok kan Zuidas uitgroeien tot een internationale toplocatie”, vertelde Nelleke Stelling

Station Zuid is een van de drukste haltes van het GVB. Elke dag maken 22.000 reizigers gebruik van de metro, 5300 van de tram en 1800 van de bus. In de toekomst zal dat 30 procent meer zijn, voorspelde Ryanne van der Eijk van het GVB.

Reacties members

Aanwezige members reageerden enthousiast.

Mike Jeurissen marketingmanager van Le Grand George: “Het was heel interessant om andere members te ontmoeten. De informatie over het station, en dan met name dat de huidige Minervapassage tijdens de verbouwing dicht gaat zodra de nieuwe Brittenpassage in gebruik is, vond ik zeer relevant. We zitten met twee zaken aan het Gustav Mahlerplein en dit heeft direct impact op ons. Goed om op de hoogte te zijn!”

Grardie Akkerhuis van Lebkov & Sons: “Ik ben aangenaam verrast door deze informatieve bijeenkomst. Je hoort veel nieuwe dingen. Ik heb veel relevante info gehoord over de nieuwbouw van het station, zowel gedurende de bouw, maar ook als het af is. Daarnaast vond ik het heel leuk om nieuwe members te ontmoeten: zowel ondernemers die al in het gebied zitten als die nog naar het gebied komen, zoals de ondernemers van de nieuwe bioscoop in The Pulse.”

Tony Wijntuin, mixed-use strateeg en oprichter van WYNE Strategy & Innovation: “Een constructieve bijeenkomst waarin op een open en transparante manier informatie is gedeeld en opgehaald over de plannen op en rondom station Amsterdam Zuid.”

Tijdens de Member Meeting presenteerde Olivier Otten, directeur van Hello Zuidas, ook de nieuwe Zuidas City Map. De vorige editie is alweer van 4 jaar geleden en het was de hoogste tijd voor een nieuwe editie. Olivier overhandigde een eerste exemplaar van de kaart aan Rosita Roosblad van stadsdeel Zuid en landschapsarchitect en ontwerper van de kaart, Gloria Font. Olivier zijn reactie: “Ik kan me nog goed herinneren dat er in de begintijd van Zuidas niet meer dan 5 horecabedrijven waren. Als je op de huidige kaart kijkt zijn het er inmiddels 56, oftewel het aanbod is meer dan vertienvoudigd. De stad staat nooit stil en dat zie je terug in de verschillende uitgaven van de Zuidas City Map.”

Meer weten over deze meeting? Hier vind je de presentatie van de Member Meeting Station Amsterdam Zuid

Voor meer informatie neem contact op met elisa.schouten@hellozuidas.com

Tekst: Gordana Todorovic

Foto’s Roxanne Wilm