Voorstellingen rondom 4 en 5 mei bij De Thomas

De Thomas herdenkt en viert de vrijheid. Ook dit jaar zijn er weer twee bijzondere voorstellingen te zien rondom 4 en 5 mei, in samenwerking met Theater na de Dam. Op 3 mei speelt Olga Zuiderhoek haar voorstelling ‘Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek’. Op 4 mei, na de herdenking op de Dam, speelt Lot van Lunteren ‘Terug Weg’.

'Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek' is het refrein van ‘Wintertenen, luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep’ van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied. Het werd de titel van dit programma van Olga over muziek uit haar 20e eeuw. Ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek, waar het om draait: Bartok, Antheil, Andriessen, Breuker, Gershwin, Johnny & Jones en Stravinsky. Ze laten de doden meespelen: Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa. Totaaltheater op 5 vierkante meter: tekst, muziek en beeld, vaak grappig, soms  droevig, maar hoe dan ook: er klinkt muziek! Gerard speelt en Olga vertelt waarom. ‘De 20e eeuw telt 2 wereldoorlogen, ik heb ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben.'

Foto: Carine Bijlsma

Meer informatie en kaarten vind je hier

Terug Weg

Op 4 mei speelt Lot van Lunteren ‘Terug Weg’ in De Thomas. Stel, je wilt het verhaal vertellen van twee mensen die terugkeerden uit de oorlog. Waar moet je dan beginnen? Bij die oorlog? Bij de terugkeer? En hoe eindig je zo’n verhaal? Kun je überhaupt een verhaal tot een einde brengen als dat verhaal nog steeds bezig is, maar dan met andere hoofdrolspelers, en zich in onze ooghoeken, langs de randen van ons blikveld, in talloze onzichtbare en onderhuidse vertakkingen afspeelt?

Meer informatie en kaarten vind je hier

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.